Biografie Liz Müller (1947)

liz müller Geboren in Soerabaja, Indonesië, getogen in Alkmaar en sinds 1982 woonachtig in Bergen.

Haar belangstelling voor met name tekenen is altijd groot geweest en is aangewakkerd door haar leraar tekenen en schilderen L. Groothuizen. Daarnaast heeft zij kleding en sieraden ontworpen. Haar loopbaan in het onderwijs sloot zij enkele jaren geleden af.

Liz schildert in olieverf op doek, paneel en papier. Haar schilderijen hebben landschappen, interieurs en mensen tot onderwerp en maken een ontwikkeling door van figuratief met een expressionistische inslag naar sober / abstract. De kleuren van haar palet worden steeds warmer en aardser.

Door haar eigen innerlijke beleving van de onderwerpen wordt de realiteit op de proef gesteld en legt zij haar eigen accenten. Zij zegt hierover:

"Werkend met olieverf voel ik een rechtstreeks lijntje naar binnen, waardoor penseel, kleur en vorm als het ware een eigen weg gaan. Het is een verrassend proces om schilderend mijn ontwikkeling gade te slaan. Gaandeweg vormt zich mijn eigen handschrift."

Tijdens deze zoektocht laat zij zich vooral inspireren door Jaap Min, Alexej Jawlensky, Kees van Dongen, Jan Sluyters en Jeroen Krabbé. Ook herkent zij zich in het werk van Gustave De Smet.

Het tekenen in potlood heeft haar nu ook gegrepen. Zij tekent zoals zij schildert: soms uitvergroot, soms vervreemdend. Het tekenen naar voorbeeld echter beschouwt zij als vingeroefening om juist zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te komen. Tijdens het werken met oliepastel drukt zij zich snel en spontaan uit, anders dan bij het schilderen, waarbij verdieping voor haar centraal staat.

Haar schilderijen, tekeningen en oliepastels zijn te koop. U kunt vrijblijvend contact opnemen voor een prijsopgave.